Αντ. Σαμαράς: Δεκαοχτώ μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας


Αντ. Σαμαράς: Δεκαοχτώ μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας

Τις θέσεις του για την «επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής» και την ανάκαμψη της οικονομίας, παρουσίασε στο ΕΒΕΑ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως μέχρι το 2013 μπορούν να δημιουργηθούν 150.000 νέες θέσεις εργασίας αν εκταμιευθούν ομαλά οι πόροι του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς είπε πως η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πού είτε θα επιβεβαιώσει όσους την προσβάλλουν είτε θα γίνει από κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγή το κορυφαίο παράδειγμα προς μίμηση.
Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται σε 18 μέτρα και τρεις άξονες

 • Ανάκαμψη, ανακούφιση
 • επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής
 • δικαιοσύνη και ασφάλεια για κοινωνική συνοχή – να γίνουμε ξανά μια φυσιολογική χώρα

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πως είναι άλλο πράγμα η επαναδιαπραγμάτευση και άλλο η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου. Παράλληλα πέταξε το γάντι προς όλους όσους «τάζουν θέσεις στο Δημόσιο». «Παίζουν με τον πόνο σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως το βάρος πρέπει να δοθεί στην εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ που υπολογίζονται στα 12,5 δισ. Ευρώ καθώς κι στα ευροομόλογα έργων (project bonds).
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε 18 μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει αν είναι νικητής των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Αναλυτικά:

 1. Επαναφορά σε επίπεδα 2009 χαμηλών συντάξεων- πολυτεκνικών επιδομάτων- ειδικών μισθολογίων αστυνομικών (σε ενεργό υπηρεσία) και χειριστών Πολεμικής Αεροπορίας (θα ακολουθήσουν και άλλα). Αποκατάσταση ζημιών ομολογιούχων- ασφαλιστικών ταμείων- εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους.
 2. Επέκταση επιδόματος ανεργίας από 1 στα 2 χρόνια. Θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.
 3. Παροχή εκτάκτου επιδόματος ανεργίας σε μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και καταστηματάρχες οι οποίοι, μέχρι σήμερα, δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα.
 4. Άμεση μείωση όλων των φόρων που εκκρεμούν (ΕΤΑΚ 2009, έκτακτη εισφορά Παπακωνσταντίνου, ΦΜΑΠ 2010- 2011, φόρος εισοδήματος 2011) ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
 5. Καμία νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, στήριξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναφορά μετενέργειας στους 6 μήνες. Πάγωμα μισθών στα τωρινά επίπεδα μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
 6. Άνοδος αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ την επόμενη χρονιά, 10.000 τη μεθεπόμενη.
 7. Αντικατάσταση του χαρατσιού με νέο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο και υποφερτό.
 8. Μείωση φόρων. ΦΠΑ 19%, 15% Νομικά πρόσωπα- εταιρίες- επιχειρήσεις, 9% εστίαση, 5% τουριστικό. Ανώτατο φυσικών προσώπων στο 32% από 45%.
 9. Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για τα έτη 2013-14 θα επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016.
 10. Κανόνας 1 προς 10. Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται δεν θα απολύεται αλλά θα μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια, με τουλάχιστον το βασικό μισθό και ασφάλιση. Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, όχι άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 11. Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες. Η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Αν έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους θα πληρώνουν μόνο τόκους για 2-3 χρόνια.
 12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
 13. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας.
 14. Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει τη ρευστότητα για την αγορά.
 15. Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και την αξιοποίησή της.
 16. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι και σήμερα επιβαρύνει το Δημόσιο με 800 εκατομμύρια έλλειμμα κάθε χρόνο. Αν ιδιωτικοποιηθούν, θα εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα και θα έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
  Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.
 17. Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Ανακοπή της λαθρομετανάστευσης: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου και μαζικός επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών. Αποκάλυψη των κουκουλοφόρων, χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος και της χαμηλής εγκληματικότητας.
 18. Επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ, ώστε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως μια μονομερής καταγγελία του Μνημονίου και επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε σε μείωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων κατά 1/3 από το σημερινό.
«Μια τέτοια κίνηση θυμίζει παιδιά που παίζουν με σπίρτα, μέσα σε μπαρουταποθήκη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας πως «οι 18 προτάσεις μας είναι εφικτές, ρεαλιστικές, συνεκτικές. Κι όλες μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά».
ΠΗΓΗ:  dexiextrem
Advertisement
Αναρτήθηκε στις ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: