Καρότο και μαστίγιο… εφάπαξ


Εξετάζονται τρόποι για να αυξηθούν οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας, καθώς και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος.

Νέο πακέτο μέτρων για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται μετά τις εκλογές, ενώ έφτασαν τις 52.000 οι αιτήσεις που στοιβάζονται στα συρτάρια του Ταμείου Πρόνοιας. Τα μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος προβλέπουν μείωση του βοηθήματος ή αύξηση των εισφορών (ή συνδυασμό και των δύο), ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων που παρατηρούνται είναι ότι αυτή τη στιγμή εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία.

Αδιέξοδο
Σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, όσοι υποβάλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από επτά ή ακόμα και οκτώ έτη.

Πάντως, το «ξεμπλοκάρισμα» του βοηθήματος συνδέεται με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ φαίνεται πως στο επίκεντρο θα βρεθεί η στενότερη… σύνδεση εισφορών και παροχών. Παρά το ότι τον Νοέμβριο υπήρξε περικοπή του εφάπαξ, με βάση μελέτες το καταβαλλόμενο ποσό είναι έως και 22% υψηλότερο από το μέσο ποσό εισφορών (το παράδειγμα αφορά 29 έτη ασφάλισης).

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν τρεις προτάσεις:

1 Η νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το «μαχαίρι» μπορεί να φτάσει το 22%.

2 Η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προτάσεις που συζητούνται είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του Ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.

Επιπλέον εξετάζονται τρόποι για να αυξηθούν οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας (π.χ. με την υποχρεωτική υπαγωγή στο Ταμείο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων).

3 Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη, το σχέδιο προβλέπει να επιστέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών (ή επιστροφή του 70% εντόκως) και καμία παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Ταμείου έχουν ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με το συνδικαλιστικό κίνημα, ωστόσο έχουν υπάρξει διαφωνίες.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε «ναι» στην ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά διαφωνούν με τα περισσότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα δεν δέχονται αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και νέες περικοπές του εφάπαξ, ενώ συζητούν μόνο τη «μεταφορά» πόρων στο ταμείο από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ΕΘΝΟΣ, 10/6/2012

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: