Οι μετεγγραφές των φοιτητών παγκόσμια πρωτοτυπία; του Γιώργου Τσακαλίδη


Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος

τ. Σχολικός Σύμβουλος

τ. Επιστημονικός Συνεργάτης

Παν/μίου Erlangen – Nürnberg

Μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε τις μετεγγραφές φοιτητών από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ως «παγκόσμια πρωτοτυπία». Για το λόγο αυτό προσπαθεί να τις καταργήσει ή να τις περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο παίρνοντας μέτρα προπαντός εναντίον των πολυτέκνων, οι οποίοι επί 35 χρόνια είχαν θεσμοθετημένο το δικαίωμα αυτό. Εάν ισχύσουν οι περιορισμοί που προσπαθεί να καθιερώσει, τότε θα είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους πολύτεκνους γονείς να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ποιος πολύτεκνος γονέας θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα τριών ή τεσσάρων νοικοκυριών, όταν τα παιδιά του περάσουν σε σχολές διαφορετικών πόλεων;

      Για άλλη μια φορά προδίδει η Υπουργός τα αντιπολυτεκνικά της αισθήματα. Αλλά και για άλλη μια φορά συλλαμβάνεται να αγνοεί τα συμβαίνοντα στις άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες οι μετεγγραφές αποτελούν καθημερινή πράξη. Έζησα από πολύ κοντά το καθεστώς μετεγγραφών στη Γερμανία. Την πληροφορώ υπεύθυνα ότι εκεί οι μετεγγραφές είναι εντελώς ελεύθερες. Κανένας σχεδόν φοιτητής δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του σε μία πόλη. Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την παρακολούθηση παραδόσεων και εργαστηρίων σε διάφορα πανεπιστήμια που διακρίνονται σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης τους. Γι’ αυτό και μετεγγράφονται συχνά, προκειμένου να παρακολουθήσουν ονομαστούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι δεν διδάσκουν κατ’ ανάγκη σε σχολές μεγάλων πόλεων. Έχουν π.χ. το δικαίωμα να παρακολουθήσουν Παθολογία στη Χαϊδελβέργη, Χειρουργική στην Τυβίγγη, Παιδιατρική στο Ερλάγκεν κ.ο.κ.

    Αντί όμως η κ. Υπουργός να δώσει κίνητρα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ευγενούς άμιλλας και διάκρισης μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολών, ούτως ώστε να καθίστανται περιζήτητες και να προσελκύουν και οι σχολές μικρών πόλεων, όπως οι προαναφερθείσες της Γερμανίας, φοιτητές, προσπαθεί με περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η υποβάθμιση και περιφρόνηση των περιφερειακών πανεπιστημίων.

  Το πρόβλημα δεν το δημιουργούν επομένως οι μετεγγραφές των πολυτέκνων -αυτές πρέπει να είναι ελεύθερες-, αλλά η υποβάθμιση στην οποία καταδίκασαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια οι λανθασμένοι χειρισμοί των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας και το αθηνοκεντρικό κράτος.

ΠΗΓΗ

Αναρτήθηκε στις ΑΡΘΡΑ από Blogs. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: