Μνημονίο: Εως 130.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο έως το 2013


Σύμφωνα με μελέτη για το μισθολόγιο του δημοσίου που ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία  Εσωτερικών και  Οικονομικών και εστάλη στην ΑΔΕΔΥ, γίνεται αποδεκτό ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι χαμηλότερα αμειβόμενοι σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μεγέθη και ως αριθμός βρίσκονται στον μέσο όρο της ΕΕ.

Η απασχόληση στη Γενική Κυβέρνηση και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις φτάνει στη Σουηδία στο  28,3% του εργατικού δυναμικού και στην  Γαλλία στο 21,9% όταν στην Ελλάδα είναι 14,1%, ενώ  το μισθολογικό κόστος είναι στην Σουηδία στο 15,1% του ΑΕΠ, στην Φινλανδία στο 12,9% του ΑΕΠ στην  Γαλλία στο  12,9% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα στο 11,0% του ΑΕΠ.

Η έρευνα παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο αμοιβών στο Δημόσιο, επικεντρώνεται στην μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών.

Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 – 2013.

Εκτιμάται ότι μπορεί να αποχωρήσουν λόγω Μνημονίου από το δημόσιο περίπου 130.00 άτομα έως  το 2013, περιορίζοντας, μόνο γι΄ αυτόν το λόγο την μισθολογική δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ περίπου ετησίως.

Όσο αφορά το ενιαίο μισθολόγιο αυτοί που τίθενται στην πρώτη γραμμή των περικοπών είναι οι υπάλληλοι των υπουργείων  Οικονομικών, Εσωτερικών, και Δικαιοσύνης καθώς λαμβάνουν μισθούς έως και 64% υψηλότερους από τον μέσο όρο.

Ο μέσος μισθός φθάνει στα 1.639 ευρώ, ενώ μόνο το 10% των εργαζομένων αμείβεται με πάνω από 2.418 ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το παρόν κείμενο αποτελεί προσχέδιο. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση της επεξεργασίας δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011, τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης.

Bookmark It

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: