Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΑΠ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ Μ.Τ.Π.Υ.


Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Μ.Κ. Κεφαλογιάννη στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, περικόπτει οριστικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων δημοσίων υπάλληλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, διότι αυτά «δεν αντισταθμίζονται από ασφαλιστικές εισφορές»!!! και διότι «αποτελούν συγκυριακή καταβολή έκτακτων χορηγημάτων σε βάρος των ισχνών αποθεματικών του…»!!!

 

Ακολουθεί η απάντηση Σαχινίδη και μέσα σε παρένθεση τα ερωτήματα Κεφαλογιάννη:
ΘΕΜΑ: Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων του ΜΤΠΥ,

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 5278/20.10.2010 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. σχετικά με το ανωτέρω θέμα. σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. (Κεφαλογιάννης: Η κακή οικονομική κατάσταση του ΜΤΠΥ. όπως και των περισσοτέρων Ταμείων δεν οφείλεται στους μερισματούχους οι οποίοι για 30 και 35 χρόνια καταβάλλουν τις εισφορές τους αλλά στην κυβερνητική πολιτική.)

Τα μέχρι σήμερα χορηγούμενα έκτακτα προσωρινά χορηγήματα, τα οποία επί σειρά ετών καταβάλλει το Μ.Τ.Π.Υ. στους μερισματούχους του για τις εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, δεν αντισταθμίζονται από αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Ουσιαστικά δηλαδή το Ταμείο ετησίως εισπράττει εισφορές επί δώδεκα (12) μηνιαίων αποδοχών των μετόχων του, ενώ καταβάλλει δεκατέσσερα (14) μηνιαία μερίσματα στους μερισματούχους του. (ΣΣ. Επειδή αυτό ισχύει για όλα τα Ταμεία εισπράττουν 12 και δίνουν 14 καταλαβαίνετε τι πρόκειται να ακολουθήσει…)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 422/1981 (άρθρο 51) η καταβολή του έκτακτου προσωρινού χορηγήματος του Ταμείου:

  • εξαρτάται ευθέως από την εκάστοτε οικονομική κατάσταση του Μ.Τ.Π.Υ.
  • συναρτάται επίσης από τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες
  • βαρύνει τα αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου
  • έχει καθαρά προσωρινό χαρακτήρα.
Ήδη η οικονομική κατάσταση του Ταμείου επιβαρύνθηκε πρόσθετα με την καταβολή σε όλους τους μερισματούχους του ενός (1) μηνιαίου μερίσματος ως Δώρο Πάσχα 2010. Η δαπάνη αυτή ανήλθε σε 38,7 εκ €.

2.(Κεφαλογιάννης: Οι βασικές αιτίες για τα ελλείμματα του ΜΤΠΥ συνδέονται με την εξαφάνιση των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο την περιοδο 1999-2000 )

Κατά την περίοδο 1999 – 2000 το Μ.Τ.Π.Υ, προέβη:

α) σε συμμετοχή στη δημόσια εγγραφή της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια που εισήχθη στο Χρηματιστήριο, καταβάλλοντος το ποσό των 1,5 εκ € και

β) σε αγορές νέων μετοχών ήδη εισηγμένων εταιριών (Εμπορική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) κατα βάλλοντας το ποσό των 14,2 εκ €.

(ΣΣ. Προσέξτε τώρα ακολουθεί η μεγάλη απάτη στην απάντηση: ενώ λέει ότι το 99-00 αγοράστηκαν συγκεκριμένες μετοχές αξίας 16 εκ ευρώ, δεν λέει πόσο πουλήθηκαν αυτές οι συγκεκριμένες μετοχές αλλά λέει ότι τα επόμενα 10 χρόνια το Ταμείο κέρδισε 84 εκ δηλ. δεν μας λέει αν από τις μετοχές του 99-00 το ταμείο έχασε και τα μπουρδουκλώνει με τις αγοραπωλησίες του Ταμείου τα επόμενα 10 χρόνια όπου το Ταμείο κέρδισε επί Καραμανλή… γιατί αν τα κέρδη δεν ήταν επί Καραμανλή θα απαντούσε για μικρότερη περίοδο…)

Το χρονικό διάστημα 1999 – 2009 ενέγραψε στις οικονομικές του καταστάσεις κέρδη από πώληση μετοχών του χαρτοφυλακίου του (Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ο.Τ.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Ασπίς Πρόνοια) ύψους 84,8 εκ€.

3.(Κεφαλογιάννης: Επειδη η κατάρρευση του ΜΤΠΥ οφείλεται και στην περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπάλληλων, στην αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία υπάλληλων προς συνταξιούχους λογω του εξαναγκασμού χιλιάδων δημοσίων υπάλληλων σε παραίτηση εξ αίτιας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και στο πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο )

Η εφαρμογή του Ν, 3845/10 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μελή της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» περιλαμβάνει διατάξεις που επιβαρύνουν ήδη την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, Ιδιαίτερα η αθρόα έξοδος από την υπηρεσία εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων (πολλαπλάσια τον προηγουμένων ετών), επιδεινώνει δραματικά τη σχέση μετόχων / μερισματούχων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθ’ όλο το έτος 2009 κατατέθηκαν στο Μ.Τ.Π.Υ. 7.397 αιτήσεις απονομής μερίσματος, ενώ από 1/1/2010 μέχρι σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός υπερβαίνει τις 15.000. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με ης περικοπές των επιδομάτων και τον λοιπών παροχών στο δημόσιο τομέα κατά τουλάχιστον 15%, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στα προβλεπόμενα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μετόχων το 2011.

(Κεφαλογιάννης: Ερωτασθε εάν η κυβερνηση «όλων των Ελλήνων» Γ Α Παπανδρεου προτίθεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση τους συνταξιούχους δημοσίους υπάλληλους, εν οψει και των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Οικονομικων ότι «δεν θα υπάρξουν αλλά μέτρα» από την εφαρμογη του μνημονίου? )

Συμπερασματικά, η τρέχουσα καθαρή θέση και τα αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου δεν αφήνουν περιθώρια για επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Η Διοίκηση έχει ήδη δρομολογήσει δράσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσής τους, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των προαναφερόμενων δυσμενών για τα οικονομικά μεγέθη του Ταμείου εξελίξεων.

Πάντως, θεωρούμε ότι αυτό που προέχει είναι η φροντίδα της απρόσκοπτης πληρωμήc των μερισμάτων όλων των μερισματούχων και η συνακόλουθη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου σε μακροπρόθεσμη βάση κι όχι η συγκυριακή καταβολή έκτακτων χορηγημάτων σε βάρος των ισχνών αποθεματικών του.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

ΑΠΟ   http://dexiextrem.blogspot.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: