Η “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Έχει πραγματικά μεγάλη αξία η «οικονομία» της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας μέσα από την αίτηση για ένταξη του προγράμματος στο Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το γνωστό πια Ε.Σ.Π.Α. … προσέξτε που θα πάνε τα χρήματα του προγράμματος … ο σχολιασμός δικός σας…

Διαβάστε όμως και ένα ενδιαφέρον άρθρο από το alfavita.gr

Του Χρήστου Κάτσικα

 Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας» (5/5/2010) έχει προγραμματιστεί «να  ξεκινήσει  την  επόμενη σχολική χρονιά (2010-2011) διαδικασίες  προγραμματισμού, αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας του  παρεχόμενου  εκπαιδευτικού  έργου (Αυτοαξιολόγηση   του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής  μονάδας)».  

            Στην ίδια Εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα ότι «οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα εντοπίσουν, μέχρι  τέλος Μαΐου, δύο (2) τουλάχιστον σχολικές μονάδες κατά προτεραιότητα, από αυτές που εκτιμούν μετά από σχετική συνεννόηση με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Τα σχολεία τα οποία αποδέχονται την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου τους προτείνονται από τους Σχολικούς Συμβούλους και καταγράφονται από τους Προϊσταμένους Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ΠΕ & Δ.Ε. των Περιφερειακών Διευθύνσεων και με ευθύνη του Περιφερειακού Δ/ντή αποστέλλονται στις αντίστοιχες Διευθύνσεις  Π.Ε. & Δ.Ε.  του  Υπουργείου  Παιδείας  Δ.Β.Μ.Θ. Τον  Ιούνιο και το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και αναλυτική ενημέρωση των Σχολικών Συμβούλων από την Επιστημονική Επιτροπή. Κατά την επιμόρφωση των στελεχών θα είναι έτοιμα ενδεικτικά σχέδια δράσης, φόρμες αυτοαξιολόγησης, ερωτηματολόγια και οδηγίες συμπλήρωσης που θα αφορούν παραδείγματα εφαρμογής και ενέργειες των σχολείων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της εφαρμογής. Εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ενδοσχολικές επιμορφώσεις από τους Σχολικούς Συμβούλους σχετικά με τις διαδικασίες εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο με το υλικό της αυτοαξιολόγησης (φόρμες αξιολόγησης,  ερωτηματολόγια, σχέδια δράσης, οδηγίες εφαρμογής)  θα είναι έτοιμο να δοθεί στα σχολεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα υπάρχει άμεση και συνεχής ενημέρωση, επιμόρφωση και ανατροφοδότηση της επιστημονικής ομάδας και του Υπ. ΠΔΒΜΘ με τα στελέχη και τις σχολικές μονάδες, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού»

            Σε προηγούμενο σημείωμά μας (ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ : Ένα … καθόλου «αθώο» βήμα στην πορεία της αξιολόγησης – χειραγώγησης των εκπαιδευτικών)[1] δείξαμε ποιοι είναι κατά τη γνώμη μας η στόχοι και οι σκοποί, φανεροί και αθέατοι, της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που προωθεί επίμονα το Υπουργείο Παιδείας. Στο σημείωμά μας αυτό θα προβάλλουμε μια άλλη πλευρά αυτής της «δράσης» που σχετίζεται με τα «οικονομικά» της.

            Όπως είναι γνωστό η «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης» χρηματοδοτείται από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το γνωστό μας Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013) 

 

Το πρόγραμμα «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης» έχει προϋπολογισμό  € 7.200.000. Ας δούμε τι χρηματοδοτείται (ποιες είναι δηλαδή οι ενδεικτικές επιλέξιμες δαπάνες όπως περιγράφονται στο ΕΣΠΑ:

·         Αμοιβές μελών των επιμορφωτών

·         Έξοδα μετακίνησης και οδοιπορικά επιμορφωτών και επιμορφούμενων,

·         Κόστος ξενοδοχείων και εξοπλισμού,

·         Κόστος διαμονής διατροφής,

·         Αναλώσιμα, εκτυπώσεις και οποιαδήποτε μορφής τεκμηριωμένη δαπάνη απαιτείται για την υλοποίηση της δράσης

·         Αμοιβές ανά ανθρωπομήνα των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων

Είναι φανερό ότι € 7.200.000 θα πάνε σε επιμορφωτές, σχολικούς συμβούλους και διευθυντές σχολείων καθώς και στη «στέγαση και σίτιση» των σεμιναρίων.

[1] Δημοσιεύθηκε στο http://www.alfavita.gr/artra/art10_5_10_1441.php

Advertisement

Ένα Σχόλιο to “Η “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ”

  1. Χατζηαντωνιάδου Βούλα Says:

    7.200.000 ευρώ σε μια περίοδο σκληρών οικονομικών μέτρων και όχι μόνο!

    Αν ζούσε ο Χάρολντ Πίντερ σίγουρα θα ζήλευε αυτό το σενάριο του θεάτρου του παραλόγου και θα εύρισκε την κ. Διαμαντοπούλου ιδανική πρωταγωνίστρια στα έργα του!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: