Οι «άριστοι» και οι «άχρηστοι»: Βούτυρο στο ψωμί της Άννας. Κρίμα…


Ποιος να το περίμενε ότι πριν ακόμη δούμε το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας θα άρχιζε η πόλωση και ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ των αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Ποιος να το περίμενε ότι τόσο σύντομα η υπουργός μας θα εύρισκε συμπαραστάτες στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» που να προέρχονται από τους ίδιους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Αναφέρομαι στους συντάκτες και υποστηρικτές του κειμένου της «Συντονιστικής επιτροπής διοριστέων εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008».
Συνάδελφοι, ασφαλώς και έχετε δίκιο όταν ζητάτε να τηρηθούν τα αυτονόητα, να συνεχίσει να ισχύει ο νόμος περί διορισμών και να διοριστείτε όπως περιμένατε το Σεπτέμβριο. Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι το ίδιο περίμεναν και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί σας, να τηρηθούν τα αυτονότητα και να διοριστούν το Σεπτέμβριο. Γιατί αυτούς τους αγνοείτε αφού το ίδιο αίτημα έχετε και σεις; Άλλωστε ο λόγος που όλοι ανησυχούμε δεν είναι άλλος από την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση με την παρέα της να μειώσουν τους διορισμούς. Πιστέψτε με όλοι το ίδιο ανησυχούμε.
Όμως, συνάδελφοι ,το αίτημά σας «να διοριστούμε κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών στις κενές οργανικές θέσεις για το ερχόμενο σχολικό έτος « μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.
Τώρα που το καράβι βουλιάζει να σωθούμε εμείς και ο διπλανός μας ας χαθεί. Ο κανιβαλισμός και η αντισυναδελφικότητα σε όλο τους το μεγαλείο. Τρίβει τα χέρια της η υπουργός μας γιατί διευκολύνετε το έργο της.Αν καταφέρει να μας διασπάσει όλοι θα είμαστε χαμένοι, ακόμη και εσείς που ελπίζετε σε πρόσκαιρα οφέλη έναντι των συναδέλφων σας.
Το χειρότερο όμως είναι ο ισχυρισμός σας ότι «κριθήκαμε «άριστοι» σε έναν διαγωνισμό υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, που συνιστά την πιο διαφανή, αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής δημοσίων λειτουργών, και αφετέρου στις σχετικές συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις και ιδίως την νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων και του ΝΣΚ, που ρητώς αναφέρονται σε υποχρέωση διορισμού εντός του χρονικού ορίζοντα που προβλέπει η προκήρυξη. Είναι δε το αίτημα μας σύμφωνο με την δεδηλωμένη πρόθεση της ήδη εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής περί διορισμών εκπαιδευτικών 100% και μόνον από ΑΣΕΠ, που εμπραγματώνει επιτυχώς το πνεύμα των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας.»
Πιστεύετε αλήθεια συνάδελφοι ότι εσείς είστε οι «άριστοι» και οι υπόλοιποι είναι οι «άχρηστοι»; Έχοντας αυτή τη γνώμη για τον εαυτό σας θα μπείτε στις αίθουσες να διδάξετε; Τι άραγε; Αλληλεγγύη ,ανθρωπιά, συναδελφικότητα ή μήπως: ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν;
Έχοντας αυτή τη γνώμη για τον εαυτό σας θα αντικρύσετε και τους συναδέλφους σας;
Στον τελευταίο διαγωνισμό, για παράδειγμα, οι «άριστοι» φυσικοί ήταν 185 γιατί τόσους θα διόριζε από τον ΑΣΕΠ στην τρέχουσα διετία. Δηλαδή αν διόριζε 180 οι 5 τελευταίοι από αυτούς θα έχαναν το «αριστείο» τους; Και αν διόριζε 190 οι πέντε πρώτοι από τους «άχρηστους» θα προβιβάζονταν σε «άριστους»;
Θεωρείτε ως αβαντάζ το γεγονός ότι το αίτημα σας συμφωνεί με τη δεδηλωμένη πρόθεση της ήδη εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής; Ίσα-ίσα που το να συμφωνείτε στην παρούσα φάση με την κυβέρνηση, τη στιγμή που βράζει ο κόσμος ακριβώς λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις σας.
Πως αντιλαμβάνεστε την ισότητα και την αξιοκρατία; Ζητώντας τη διαγραφή της προϋπηρεσίας πολλών μηνών των συναδέλφων και απαιτώντας δύο 4ωρες εξετάσεις να έχουν περισσότερη αξία από την αξία χιλιάδων ωρών μέσα στην τάξη;
Αλήθεια, πιστεύετε ότι όποιος δεν είναι στους διοριστέους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν έχει τα προσόντα να διδάξει, τουλάχιστον, το ίδιο καλά με κάποιον που είναι διοριστέος; Ή , η ένταξη κάποιου στους διοριστέους τον κάνει πιο κατάλληλο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του;
Θέλω να πιστεύω ότι το κείμενο της «Συντονιστικής επιτροπής» δεν έχει πολλούς υποστηρικτές.Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Για να γλυτώσουμε τα πρόβατά μας από το λύκο η λύση δεν είναι να τον στείλουμε να φάει τα πρόβατα του γείτονα γιατί μετά θάρθει σίγουρα και η δική μας η σειρά.Η λύση είναι να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας ώστε να μην αφήσουμε το λύκο να πειράξει κανένα πρόβατο.
Τέλος, το να επικαλούμαστε συνεχώς το νόμο,κάποιες φορές μπορεί να δώσει άλλοθι στους εκάστοτε κυβερνώντες και όχι μόνο,να ισχυρίζονται ότι κάθε τι που είναι νόμιμο είναι και ηθικό.Εμείς ας απαιτήσουμε κάθε τι ανήθικο να είναι και παράνομο.
Με εκτίμηση και ειλικρινή συναδελφικότητα.
Χρήστος Κυργιάκης:

φυσικός ( 3 φορές επιτυχών του ΑΣΕΠ,καμία διοριστέος,αναπληρωτής σε 3 διαφορετικά ακριτικά μέρη τα 3 τελευταία χρόνια με 29 μήνες περίπου πραγματική προϋπηρεσία και ένας από τους εκατοντάδες που βράζουμε στο ίδιο καζάνι)

Συμφωνώ απόλυτα με το Χρήστο…

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ελπίζουμε  σε κάτι καλύτερο… αυτό το γνωρίζουν γιαυτό προσπαθούν να μας χωρίσουν…

Αναρτήθηκε στις ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: